Razvan Burz

de Razvan Burz

Software pentru conferințe la distanță și învățământ online

Poate că ești unul dintre profesorii care, începând din 14 septembrie 2020 ai început să "predai" elevilor/studenților online. Probabil că, atunci, ai auzit despre Zoom și știi că acesta poate să facă video conferințe live, cu un număr foarte mare de participanți. Știi, însă, că există și alternative?

Eu, de oricâte ori pot, încerc să "forțez" puțin mâna clienților, colaboratorilor și membrilor echipelor mele să utilizăm, în ordine, unul dintre următoarele, înainte să menționăm Zoom:

  • FaceTime - este doar pe dispozitivele Apple (din fericire, zic eu) și funcționează foarte elegant pe iPhone, iPad, iMac, MacBook-uri (fie Pro sau Air), cu video și toate cele, înclusiv cu mai mulți participanți (maxim 32 de oameni în același call). Este gratuit, dacă nu iei în calcul costul de achziție al unui produs Apple, dar să zicem că pe acela deja îl ai.
  • Microsoft Skype - al doilea pe lista preferatelor mele, permite conferințe video cu până la 50 de oameni, în mod gratuit. Îmi amintesc cu zâmbetul pe buze de vremurile în care, Skype Conference costa o sumă de bani și eram invitat în toate call-urile cu un client care dorea să avem meeting-uri pe principiul "meeting-urile lungi și dese, cheia marilor succese". Skype este disponibil pe o miriadă de sisteme de operare și device-uri, nu este limitat doar la cele Apple.
  • Google Hangouts - permite realizarea de video conferințe cu până la 100 de participanți. Este integrat foarte elegant cu tot ecosistemul Google, deci ai acces cu același cont cu care ai acces și la Google Drive sau la Google Docs.
  • Microsoft Teams - Fostul produs Office Live Communications, apoi Lync, transformat în Skype for Business, devenit Teams, în cele din urmă, până se va rebrand-ui în altceva, permite conferințe audio și video cu până la 20 de participanți și poate avea până la 500 000 de utilizatori (da, cincisute de mii de utilizatori, în funcție de planul selectat).

În scopuri educative, Microsoft oferă o versiune Teams, gratuită, cadrelor didactice și "învățăceilor". Te poți înscrie (sau poți aplica în calitate de instituție de învățământ) aici.

Totodată, similar ecosistemului Google, Microsoft te va pune în ecosistemul care îți permite să colaborezi pe documente, partajezi și susții prezentări PowerPoint sau sesiuni de tip whiteboard.

  • Slack - alternativa la Microsoft Teams, îți permite ca, în funcție de planul ales, să realizezi conferințe audio și video, doar de pe desktop (nu și de pe smartphone sau tablete) cu până la 15 participanți.
  • Zoom - am ajuns și la unicornul care a reușit ca, într-un interval de 6 luni, să crească precum Făt-Frumos, ca alții în 5-10 ani. Dacă ești în orice fel administratorul unei instituții de învățământ îți recomand să aplici pentru un plan "Education", gratuit, până când trece pandemia care ne-a adus la acest produs software de la stadiul de "ce-i Zoom?!" la "ne vedem pe Zoom!".

Înainte să închei vreau să amintesc și de episodul Burzcast numărul 94 în care, împreună cu Ionuț Bălan, am discutat despre învățământul la distanță și hibrid, ce se poate face și cum ar trebui să decurgă orele în aceste condiții, dar și ce soluții hardware și software există atât pentru cadrele didactice cât și pentru părinți, elevi și studenți.

Spor la succes!

Răzvan Burz

Ultimele două articole
Razvan Burz

Despre Razvan Burz

Salut, sunt Răzvan Burz: programator cu o vechime de peste 15 ani în software și web development, antreprenor, tată, soț, consultant pentru companii din multiple țări, podcaster (de peste 11 ani), blogger (de peste 12 ani), gamer ocazional și pasionat de cafea. Îți multumesc și te apreciez pentru că ești aici!

Poți obține conținut audio, video și text adițional exclusiv prin Burzcast™ VIP

Fă parte din comunitatea VIP, împreună cu alte sute de români minunați!

Abonează-te la newsletter!